Skip to content

Naming-Faming-Shaming: Profesorul Bologna

decembrie 15, 2008

În ultimele zile am avut ocazia sa lucrez alaturi de organizatorii Galei Profesorului Bologna în cadrul unui „atelier de lucru” ce a reunit o parte din profesori laureati ai galei de anul trecut la Bucureşti în perioada 13-14 decembrie. Scopul întalnirii a fost de a aduce împreună studenti şi profesori (dintre cei supranumiti „profi tari”) pentru a discuta asupra profilul profesorului Bologna, cum au primit ei această distincţie, cum reuşesc să realizeze centrarea pe student la cursurile predate, precum şi ce înseamnă o educaţie de calitate. Această întrunire reprezintă şi un prim pas în crearea unei comunităţi de profesori valoroşi, profesori Bologna.
Imaginaţi-vă posibilitatea ca toti „profii tari” din toate universităţile din România să se reunească sub un scop comun, într-o comunitate compusă din oameni care reprezintă modele de referinţă în domeniul lor, oameni care ne-au câştigat respectul şi care şi-au pus amprenta în dezvoltarea noastră personală. Ce ar însemna o astfel de comunitate? Cred că reprezintă un mijloc excelent spre recunoasterea valorii cadrelor didactice valoroase, împuternicirea lor, încurajarea şi susţinerea iniţiativelor personale precum şi posibilitatea multiplicării a tot ce înseamnă exemple de bună practică. Îmi imaginez într-o bună zi o comunitate de profi tari care vor forma la rândul lor noi generaţii de profi, iar împreună vor scrie un manual al profului Bologna, un manual care va reprezenta „Biblia” oricărui viitor cadru didactic.
Am putea descrie această acţiune a galei şi printr-un proces de „naming – faming – shaming„. Din perspectiva studentului : noi studenţii din toată ţara considerăm că un „prof tare” însemnă acest lucru (naming) şi că acest model constituie un punct de referinţă binecunoscut şi lăudat atât de studenţi cât şi de profi (faming) şi că vom condamna cursurile „scris dictare”, „bolboroseala fără înţeles”, „evaluarea prin plic” şi cursurile care ne sunt servite de dragul de a completa programa (shaming). Din perspectiva „profesorilor”: aceste caracteristici presupun un profesor bologna (naming), următorii dascăli sunt profesor de „succes” (faming) şi lipsa acestor caracteristici minimale aduc cu sine o condamnare spre insucces în activitatea de profesor (shaming). Misiunea galei e ca toţi profesorii din România să ajungă Prof Bologna. Gala pune un accent puternic pe identificarea acelor caracteristici generale prin care poate fi recunoscut un profesor de excelenţă, cunoaşterea acestei descrieri de către student şi premierea celor care se incadrează în acest profil.

Câteva date despre Gala Profesorului Bologna:
– face parte dintr-o campanie mai mare lansata de ANOSR anul trecut, denumita Constructio Academica care a urmărit reformarea sistemului de învăţământ superior.
– în decembrie 2007, în cadrul Galei au fost premiaţi 54 de profesori dintr-un total de 250 de aplicatii validate
– ediţia a doua a Galei Profesorului Bologna va avea loc în aprilie 2009
– inscrierea profesorilor se face numai de catre studenti, indiferent de anul de studiu, de universitatea la care studiaza sau de varsta studentului.
Reclame
4 comentarii leave one →
 1. Cris permalink
  decembrie 15, 2008 8:10 pm

  Ce lucruri frumoase faceti :). Sunt sigura ca proiectul acesta va fi un succes si ma bucur foarte tare ca devine traditie :).

 2. Irina permalink
  decembrie 16, 2008 8:26 pm

  Felicitari si mult spor si energie. E frumos sa vezi cum creste proiectul!

 3. Melinda permalink
  decembrie 17, 2008 8:26 am

  da asa e. Ideile bune merita sa fie sustinute si readuse la suprafata. Eu sper la o editie centenara :)), si atunci cu toti profii din tara :D!

 4. Traian Bruma permalink
  decembrie 30, 2008 11:44 am

  Mult succes cu proiectul! E o super idee care a dovedit ca poate avea impact daca e implementata bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: