Skip to content

CUC sau Coalitia pentru Universitati Curate

ianuarie 11, 2009
…zilele acestea (9-11 ian) Coalitia pentru Universitati Curate s-a reunit la Sinaia pentru un tur de discutii în privinţa finalizării rapoartelor de evaluare asupra integrităţii academice a universităţilor de stat din ţară. Despre ce este vorba? Pe scurt: SAR (Societatea Academică Română) împreună cu încă câţiva actori importanţi ai societăţii civile : ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), Alma Mater şi Grupul pentru Dialog Social au iniţiat un proiect ce presupunea trimiterea a 2 evaluatori (evaluator expert&student evaluator) la toate cele 41 de universităţi de stat să investigheze 4 puncte principale şi anume:
1. transparenţă şi corectitudine administrativă -cele ce ţin de declaraţiile de avere şi interese, poliţie politică..etc
2. corectitudine academică -existenţa plagiatului, performanţei în cercetare, etc.
3. calitatea guvernanţei – nepotism, implicarea studenţilor în luarea deciziilor, etc.
4. management financiar – cheltuielile, practicile de management financiar, etc.
Evaluările s-au desfăşurat între oct 2008 şi ian 2009, iar rezultatele acestor rapoarte vor fi publicate la final, urmând a se realiza topul integrităţii academice ale acestor universităţi. Nu se vor lua în calcul aspecte ce ţin de performanţa cadrelor didactice sau de prestigiul acestor universităţi, astfel că nu e neaparat necesar ca cea mai neperformanta instituţie de învăţământ superior să şi fie cea mai coruptă sau cu cele mai multe rele practici. Rapoartele vor prezenta recomandări adresate universităţilor evaluate şi de asemenea ca urmare a unei metaanalize a rezultatelor prezentate se vor propune şi o serie de modificări şi propuneri legislative sau chiar alte forme de îmbunătăţire a integrităţii academice în ţară.
Ca unul din studenţii evaluatori implicaţi în proiect consider că aceste iniţiative trebuie încurajate. În sistemul educţional universitar, conform Procesului Bologna, studenţii sunt parteneri şi nu doar actori al procesului de învăţământ şi iată suntem parteneri şi noi în proiectul Coaliţiei pentru Universităţi Curate. Un alt motiv pt care proiectul e „tare” o reprezintă faptul că e extrem de curajos luând la „puricat” întregul sistemul universitar de stat.
…astfel dacă aveţi menţiuni la adresa universităţilor pe care doriţi să le adresaţi intraţi aici şi denunţaţi eventualele forme de fraudă, examene cumparate, achiziţii publice realizate fraudulos, imposibilitatea ocupării posturilor didactice, etc
Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: